søndag // 08. december

Hvordan kan man hjælpe én, man elsker? 

Vi starter med en lille historie:

En mand gik en tur igennem skoven, og han så ikke et stort hul i jorden foran ham, så han faldt i. Hullet var så dybt, og væggene så glatte at han på ingen måde kunne komme op af hullet. Han prøvede virkelig alle mulige måder, men det lykkedes ikke. Tre forskellig mennesker gik forbi:

Den første var en kristen, som havde med sig en bibel. Han så den stakkels mand nede i hullet, og han fik medlidenhed med mandens ulykke. De snakkede lidt sammen og til sidst læste den kristne et par citater fra bibelen til ham. Det løftede lidt hans humør, men det hjalp ikke med at komme op fra hullet. Den kristne kastede så bibelen nede til manden, og sagde, at han måtte læse i den, og at det nok skulle hjælpe ham med at komme op. Og så gik den kristne sin vej.

Den anden person var en læge. Han var en slags psykolog – én som hjalp sine patienter med at løfte deres motivation og generelt én, som fik mennesker til at have det bedre. Da han så staklen nede i hullet, snakkede de. Lægen hørte hele historien ud, om hvordan manden faldt i hullet. Lægen gav alle sine gode råd, smed en håndful medicin nede i hullet, og så gik han videre.

Som man nemt kan forestille sig, hverken efter det første eller det andet møde lykkedes det manden at komme op fra hullet, selvom det var nogle gode og opløftende møder.

Så kom der en tredje person forbi, og så den ulykkelige mand nede i hullet. De snakkede lidt sammen, han hørte historien om, hvordan manden faldt i, og til sidst hoppede han selv nede i hullet, nede til manden.

”Hvad har du dog gjort?” – sagde manden i hullet – ”Der er ingen udvej herfra, så nu er vi to, som dør herinde”.

Så sagde ham, som lige hoppede i: 

”Nej, jeg har engang været nede i et lignende hul, og det lykkedes mig at komme ud. Kom! Lad os arbejde lidt, så vi begge to kommer ud herfra sammen.”

Det er min dybe overbevisning, at hvis man virkelig og ærligt gerne vil hjælpe én, man elsker rigtig højt med at komme op fra sådan et hul – det kan være 1.000 forskellige ting som: sygdomme, afhængigheder, ulykker, synder eller andre vanskeligheder – så viser denne historie en meget smuk ting. Nemlig, at man skal gå fra en position af én, som observerer (og har de bedste intentioner om at hjælpe) til én, som aktivt deltager i problemet. Én som har modet til at hoppe ned i hullet for at give en hjælpende hånd.

Det er netop på den måde Jesus Kristus frelste alle mennesker. Han sad ikke på en høj trone et eller andet sted i himlen og deroppefra underskrev han et dekret som sagde: ”Fra den her dag er alle mennesker på jorden frelst!”. Til gengæld hoppede han nede i vores hul, nede til alle menneskers problemer og vanskeligheder, og helt ned til bunden (til sin død), og derfra hjalp han os alle ud. Og på grund af alt dette er hele frelsens historie så troværdig, fordi Jesus ikke er nogen udefra, en observatør, men én som satte sig ind i vores ulykkelige historie.

Jeg har dog 3 forbehold, som skal opfyldes før det giver mening at hoppe nede i hullet:

  1. Vær sikker på at personen nede i hullet gerne vil komme op. Først når du kan mærke en klar og tydelig beslutning og motivation til at komme op, giver det mening at hoppe i. Det kan godt være, at man skal vente lidt og tålmodigt ”sidde på kanten” og bare være der for personen. Måske netop komme med bibelen, gode råd, terapi og medicin, men ikke hoppe i endnu.
  2. Undersøg meget nøje, om du ikke er en person som hopper nede i hullet pga. din natur. Nogle mennesker kan have en tendens til at dykke ned i svære situationer ikke pga. kærligheden, men måske pga. et usundt behov for at føle sig vigtige og brugbare. De har behov for at ofre sig, men mere som en mekanisme af selvdestruktion end et ærligt ønske om at hjælpe – den skal helst komme af den ubetingede kærlighed. Derfor er det en rigtig god idé, at have nogle betroede og kloge mennesker omkring sig til at hjælpe én med at vurdere situationen.
  3. Hvis du skal hoppe ned i hullet og hjælpe én med at komme op, så skal du selvfølgelig vide, hvordan du kommer ud igen. Enten kender du selv vejen ud, fordi du har at været i den samme slags hul. Måske er du professionel og klog nok til at finde vejen ud, når du først er derinde pga. din viden eller erfaring. Eller du kender en 3. person, som du kan tilkalde, og som kan hjælpe jer begge med at komme ud. Generelt handler det om at have et meget konkret perspektiv for, hvordan man kommer op igen.

Til sidst et par ord fra mig:

Kæreste dig!

Du har hjulpet mig med at komme op fra mit hul sidste år igennem din store kærlighed og paradoksalt nok – din sygdom. Nu føler jeg, at du virkelig har brug for én, som er klar på at hoppe ned og hjælpe dig. Jeg elsker dig, og jeg ville ikke blinke én gang før jeg hoppede ned til dig. Jeg har undersøgt forbehold nr. 2, og jeg kender vejen ud. Ikke fordi jeg selv har været i depression, men jeg kender ”en 3. person”, som jeg ved, kan hjælpe. Jeg er KLAR!

Spørgsmålet er, om du er helt klar til at komme op?

Det håber jeg! 💜