fredag // 13. december

Det kommer ikke som en overraskelse, men ’kærlighed’ som emne er blevet klar ét af mine yndlings i løbet af det sidste år. Og i dag hørte jeg noget nyt og spændende om kærligheden. Bibelen bruger nogle forskellige ord for 4 forskellige aspekter af kærlighed. Man kan sige, at det handler om 4 ”måder” at elske på.

STORGE:

Den naturlige kærlighed som f.eks. en mors kærlighed til sit barn. Den kommer ikke som følge af vores valg, men den er der ”bare”. En forælder elsker sit barn, punktum (selvfølgelig vil der altid være nogle patologiske undtagelser). Den forbindelse kan man lære, dyrke, optimere osv., men selve den forbindelse, hvor mor elsker sin datter, en far elsker sin søn eller et barn elsker sine forældre er en hel naturlig størrelse i vores verden. Altså – ’STORGE’. En grundlæggende aspekt af kærligheden, kunne man sige.

FILIA:

Den aspekt af kærlighed baserer på vores valg. Venskab er et godt eksempel. Det er mennesker, som vi vælger at elske – f.eks. sin BFF, sine nærmeste, nogle særlige børn i børnehaven, en hjemløs osv. Det er i teorien muligt at elske sin mor med det første aspekt, STORGE, men ikke nødvendigvis med FILIA. F.eks. hvis nu en mor og datter har en periode, hvor de ikke har en venlig relation. Det kunne være en oprørsk teenager, som hverdag tænker, at hun hader sine forældre, men helt grundlæggende ved alle parter, at de elsker hinanden. Nok om det… 

EROS:

Det er kærlighedens romantiske aspekt, dvs. alt det som opstår i relation mellem en mand og en kvinde. Herunder tænker vi ikke kun på det fysiske og seksualitet, men alt det romantiske. Der er forelskelse, affektion, begær… den kærlighed har et klart mål, som er mennesket på den anden side, og det går begge veje. To mennesker elsker hinanden højt, og de vil være sammen. Det aspekt kender vi alle rigtig godt.

AGAPE (latin: CARITAS):

Det er den kærlighed, som er intet andet end den helt ubetingede ofring af sig selv til et andet menneske. Det er den kærlighed, som Gud har for os, for alle mennesker. 

Han elsker os ikke, fordi ”sådan fungerer verden” (STORGE).
Han elsker os ikke, fordi han har valgt det (FILIA).
Han elsker os ikke, fordi han blev forelsket i os (EROS).
Han elsker os på den måde, at han vil ofre sig selv fuldstændig til os i kærligheden.

Den kærlighed er én af de gaver, som vi mennesker kan få ved at være tæt på Gud. Den kærlighed er ikke vores valg. Vi kan ikke selv bestemme os, for at give sit eget liv for et andet menneske. (Der vil sikkert være mennesker, som siger det, men det er kun ord). Det er en gave, en nåde og noget som kun Gud kan give os.


Kæreste dig.

Jeg er så heldig, at jeg fik det sidste aspekt af kærlighed i mit liv i form af dig. Alene den kærlighed har helbredt mig fra alt muligt skidt. At kunne elske én på den måde er virkelig en fantastisk gave i sig selv. At fortælle om den til andre mennesker er en stor glæde, og deres reaktion er også altid en velsignelse i sig selv. Så smukt… 

F.eks. husker jeg tydeligt en dag, hvor jeg fortalte Christian om, hvordan jeg havde det med dig, og det kommenterede han ca. således: ”Ej… hvor må det være dejligt, at kende én person, man har det så vildt over…” – og det er helt korrekt.

Så jeg vil endnu en gang takke dig, kæreste dig… for dig.

Og jeg ønsker dig, at du også få den slags kærlighed i dit liv, for jeg er sikker på, at den vil helbrede og hjælpe dig igennem denne svære tid. Og den er altid tilgængelig, 24 timer i døgnet, og helt gratis. Lad mig endelig hjælpe dig med at finde den.

”TAK FOR DIG! ❤️”