torsdag // 19. december

Hvad er glæde egentlig? Man skulle tro, at vi alle præcist ved, hvad det er, men gør vi? 

Vi forbinder glæden med følelsen af lykke, med at være glade eller med at smile. Pave Frans har et spændende syn og forklaring på, hvad ’glæde’ er for noget. Han siger, at det er en tilstand inde i mennesket, som er helt uafhængig af, hvad der sker udenfor. Det vil sige, at man altså godt kan have glæden, selvom man måske befinder sig i ubehagelige og svære omstændigheder.

Så glæden er ikke nødvendigvis det samme som lykke. Og heller ikke det samme som at smile.

Her er et lille eksempel – hvis man elsker at vandre i bjerge (altså virkelig vandre, ikke noget med at være træt og falde i søvn…) så består selve ’processen’ af at bestige bjerget ikke nødvendigvis af behagelige dele. Du går op ad bakke i timevis, måske er vejret dårligt og vådt, du bliver træt, svedig osv. Men når du endelig når til toppen, så på trods af alle ubehageligheder føler du glæden. Du føler, at du har udrettet noget, og at det som du satte dig for, er gået i opfyldelse. Du er med andre ord tilfreds. Du føler, at du har opnået noget. Alt det tilsammen – dét er GLÆDEN.

Så glæden kommer ikke altid til udtryk ved et smilende ansigt (oftest dog gør det), men det er mere en tilstand og følelse af satisfaktion over, at man har gjort noget vigtigt, noget godt, noget som fylder dig med positiv og opløftende energi, noget som giver dig ”fylde”. Det er den slags følelse af glæden, som Bibelen beskriver.

Måske befinder vi os i en svær livssituation, hvor vi hjælper et andet menneske som virkelig har brug for hjælp. Det er for dig et arbejde, som er hård og tidskrævende, men du gør det alligevel, fordi du ved, at du elsker på den måde, og det giver dig den udfyldende og tilfredsstilende følelse inde i kroppen.

Hvordan opnår man den glæde? 

Her skal man netop kigge på evangeliet om ”Det sande vintræ”, for der siger Han også lidt senere:

”Sådan har jeg talt til jer, for at min glæde kan være i jer og jeres glæde blive fuldkommen.” 
✝︎ (Joh 15, 11)

Så hvordan har Han talt? Han er vintræet og vi er grenene. Dem, som sætter sine rødder i Ham og ”bliver” i Ham, skal opleve glæde. Mere end det – på et vintræ findes der mange grene, både gode og dårlige, og derfor skal træet plejes, før det kan give de bedste frugter. Nogle grene skal skæres væk, for at frugten bliver af den bedste kvalitet. Dette er et billede på, hvad Gud kan gøre i vores liv, hvis vi giver ham lov til det. Lige som en gartner, vil han stykke for stykke ”pleje” os – hans vintræer – for at vi kan give de bedste mulige frugter.

En lille opsummering til sidst. Hvis man vil opleve glæden, skal man holde sig til to ”retninger”. For det første – man skal være sammen med Jesus. Det i sig selv er en gave, man får, men man skal også sætte rødder i at være tæt på Ham, i Hans ord og i bønnen. Man skal give Ham lov til at komme ind og skære de dårlige ”grene” væk fra vores liv – man andre ord – hvis man giver Ham lov til at omvende os gang på gang, vil Han med små skridt smide alt det dårlige fra vores liv. En dårlig gren efter den anden. Det er den anden “retning” – omvendelse.

Jeg er godt klar over, at det er meget svært at tro, men alt det triste og ubehagelige i vores liv, er en konsekvens af synder og “det onde”. Jeg mener virkelig ALT. Men så simpelt er det altså.

Så kære dig…
Jeg indbyder dig i dag til at invitere Ham ind, og få hjælp til at smide alt det dårlige væk fra dit liv.
For hvis du gør det, ”bliver din glæde fuldkommen”